fbpx

Infraröd bastu

IR-bastu är en bastu som består av ett infrarött ljus som tränger in i kroppens vävnader. Det ger en behaglig värme utan ansträngning. Infrastrålarna värmer kroppen direkt utan att värma upp omgivande luft. IR-bastu stimulerar hälsosam svettning, du svettas 2–3 gånger mer här än i en traditionell bastu och det är lättare att andas, trots att det bara är 40-60 grader.

Vår Bastu är även utrustad med färgterapi. Färgernas kraft återställer vår energi.

En IR-bastu har en rad hälsofördelar samtidigt som det är ett avkopplande sätt att ta kontroll över kropp och själ.

Ge din kropp lite kärlek! Värme är nämligen väldigt lindrande. Att sitta i en IR-bastu kan göra underverk för onda, stela, och trötta kroppar. Perfekt efter ett träningspass eller en lång dag på jobbet.

Personer med reumatiska besvär rekommenderas att regelbundet basta IR bastu.

Infraröd bastu

POSITIVA EFFEKTER:

-Ökar blodcirkulationen och styrker hjärt-kärlsystemet. Värme utvidgar blodkärlen. Att basta IR-bastu kan därför förbättra hälsan och stabilisera blodtrycket.

-Rensar ut gifter/toxiner och onödiga mineraler i kroppen, IR-bastun ger kroppen en detox genom att IR strålarna tränger ner i celler och vävnad varpå lagrade gifter och slagg svettas ut.

-Minskar smärta och stelhet i leder och muskler

-Reducerar stress och utmattning. En sittning i IR-bastun är avkopplande, många hävdar att sömnen förbättras, och att endorfinerna ökar och att man får mer energi. Stress försämrar vårt immunförsvar som arbetar mot infektioner och inflammationer.

-Boostar immunförsvaret. I en infraröd bastu kämpar kroppen för att jämna ut temperaturen och bli av med överskottsvärme vilket leder till att blodcirkulationen ökar och kroppen svettas. Kroppens kärntemperatur höjs vilket ökar antalet vita blodkroppar som ingår i vårt immunförsvar.

-Förbränner kalorier (600–800 kcal). Kämpar du med att gå ner i vikt kan IR-bastande vara ett bra komplement till kost och träning. Att IR-basta är pulshöjande och kan likställas med lättare cardioträning.

-Mycket positivt för Lymfsystemet. Fibroser mjuknar och svullnader minskar.

-Reducerar celluliter

-Förbättrar hudens elasticitet. En fördel med att basta IR-bastu är att den kan vara hudföryngrande. Blodcirkulationen höjs samtidigt som gifter och slagg svettas ut. Värmen gör huden mjukare och elastisk vilket är bra för hudbesvär såsom acne. En ökad kollagenproduktion bidrar till hudens spänst och lyster.

-Gör dig till en bättre idrottare. En stund i infraröd värme blir en effektiv och skonsam uppvärmning inför ett träningspass. När du sätter dig i bastun efter ett träningspass, ger du din kropp en stunds återhämtning. Det är lika viktigt som fysisk aktivitet när man vill bli starkare och snabbare.

Tips! Regelbundna besök i IR-bastun har visat sig ha många hälsosamma fördelar, gärna 2-3 ggr/vecka.

 Medicinska åkommor som sägs att lindras av IR-bastu:

– Ryggsmärtor, muskelsmärtor och ledvärk

– Depression, ångest och sömnsvårigheter

– Migrän, nackstelhet och huvudvärk

– Fibromyalgi och kronisk matthet

– Dålig blodcirkulation

– Stress

– Bronkit astma

-Motverkar Acne

– Artrit

Det finns studier att besvär som eksem och psoriasis har förbättrats med infrarött ljus.

 

När ska du avstå från att behandlas i en IR bastu?

-Vid akut pågående infektion i tand, led eller hud

-Vid hjärtinfarkt/hjärtsjukdom

-Vid cancerbehandling

-Vid graviditet

-För diabetiker bör användningen ökas stegvis då den infraröda värmens höga effekt ökar kroppens förbränning

(källa: Luxway)

När du kommer till oss har du 60 min till förfogande i basutrymmet, sedan torkas bastun ur och använda handdukar läggs i tvättkorgen. Därefter har du tillgång till dusch och påklädning i rummet utanför, där har vi även en hårfön, så du slipper gå ut blöt i håret. Om du ska på behandling efteråt, låna då gärna en badrock och så tar du med dina tillhörigheter till behandlingsrummet. I bastun kan man sitta naken på en handduk eller i badkläder/underkläder. Det finns Bluetooth så du kan lyssna på dina favoritlåtar/podd eller program.

Hos oss ingår handdukar, duschtvål/shampo, balsam & lite andra produkter från Maria Åkerberg.

OBS – Drick mycket vätska! Eftersom värmen är uttorkande, drick vatten innan, under och efter din session! Bastar du ofta rekommenderar vi att du även fyller på med Elektrolyter eller bara salt/mineraler då det behövs när man svettas enormt.

Kombinera gärna din IR-bastutid med lymfmassage, klassisk massage eller ditt naprapat besök.